Tuesday, February 25, 2014

TIPS KESIHATAN.....

Assalamualaikum....Dear Readers

Last week ada volunteer from Pantai Medical Centre mai opis buat medical check-up... mula2 macam malas nk join sebab Hospital Putrajaya dan Institut Kanser Negara tu dah macam rumah kedua dan ketiga aku dah. So check-up tu dah selalu, blood pressure bagai tu la, tapi urine xpenah buat kt hospital.. errmmm so i decided buat je la, bukan kena bayar pun, mana tau ada pape ke..

Dia just check urine utk colestrol, HP, Katone, Protein, Glucose and also Blood pressure.. Blood pressure selalu buat kat Hospital, alhamdulillah so far Nomal je.. But yang lain ada yang ok ada yang tak.. huhuhu nevermind about my health.

LOW BLOOD PRESSURE

So i nak share some tips for keep healthy. Firstly for those who are lower Blood Pressure mean Tekanan Darah Rendah. Its quite dangerous actually so take noted this. how to make blood pressure be normal:-

                 15 biji KURMA MERAH + 15 biji KURMA HITAM = Boil with 2 liters water

Amalkan minum air kurma merah dan hitam itu insyaAllah mujarab dan seperti yang kita sedia maklum Kurma adalah makanan yang sangat berkhasiat so jangan makan kurma masa puasa je, make our daily food pun ok... :-)

HIGH CHOLESTEROL

Next about high cholesterol, masyarakat kita sekarang memang banyak masalah high cholesterol ni punca especially pemakanan of course la kan. Untuk mengurangkan cholesterol, amalkan pemakanan berikut:-

Rendam Oat semalam dengan air suam + air panas / susu / madu atau apa2 la yang anda suk = Minum (oat tu rendam dulu semalaman supaya dapat mngembang semaksima mungkin untuk meresap kolesterol dalam badan)

Kalau guna Oat BG 22 tak payah rendam semalam dah, bancuh dan minum terus sebab oat tu dah berkualiti,. boleh daptkan dekat farmasi atau guardian dan harganya agak mahal sikit la..hehehhehe


KIDNEY (BUAH PINGGANG)

Bak kata pepatah mencegah lagi baik dari merawat,. kalau buah pinggang anda bermasalah rawatanya boleh mencecah ribuan ringgit setiap bulan dan rawatan dilakukan setiap minggu dan ianya amatlah SAKIT... (org tu yang ckp). cara nak cegah tidak lain tidak bukan, Minum air banyak- banyak,. Air kosong ye, bukan Teh 'O Ais.. sekurang-kurangnya 3liter dan kalau anda ada makan supplement atau ubat2 lain elok la minum 4 liter. Nak minum air ada caranya juga tau, bukan main minummm togak sampai sebotol, cara itu tak boleh sebab air yang btakung kat pinggang boleh menyembabkan buah pinggang kita kembang. So, tips nya,

Minum air kosong 250ml setiap setengah jam

Teman pun ada potensi untuk mendapat masalah buah pinggang ni tapi masih diperingkat awal la. mana tak nya susah benor nak minum air kosongnya dah la ambil ubat lagi kan..hehehehe 


Ada lagi tips lain macam merokok seharusnya dielakkan dan ingat bukan effect dekat anda sahaja, orang yang berada disekeliling anda lagi berpotensi untuk mendapat sakit, so ingatlah orang yang tersayang "KATAKAN TIDAK PADA ROKOK" buang duit je kan....

Last ni aku tak brapa clear sgt sebab masa tu dah bingit dengan gelak tawa rakan-rakan yang masing2 ada masalah kesihatan masing so yang sempat aku dengar ialah kita digalakan tidur dalam pukul 11 mlm. antara pukul 11mlm hingga pukul 1 pagi sistem badan kita bekerja so kita kena rehat dalam waktu tu, aku rasa darah la, pengaliram darah ke otak. yang aku sangat pasti kalau kita tidur lambat boleh menyebabkan masalah KELEMUMUR. so jangan salahkan shampoo kalau kelemumur anda tak hilang..hahahhaah Tidur awal ye, lets our body rest enough.


emmm, itu je la tips yang boleh aku kongsi setakat ni, enjoy our life, do what u love and love what u do and most important is, always keep smiling because "Senyum Adalah Penawar Segala penyakit" juga awek muda :-) 


Sekian, Wassalam.......




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...